Kiropraktiikka

Kiropraktiikka on yli sata vuotta vanha terveydenhuollon muoto joka keskittyy ongelman syyn, ei pelkästään oireen hoitamiseen.

Kiropraktiikka perustuu siihen tosiasiaan, että hermosto on vastuussa kaikista elintoiminnoistamme.

Selkärangan toiminta ja liike taas on hermoston toiminnan kannalta erittäin tärkeää. Kehon ja aivojen välinen viestintä heikkenee kun selässä on liikehäiriöitä. Tämä johtaa erilaisiin ongelmiin, oireisiin ja kiputiloihin.

Kiropraktinen hoito

Kiropraktikot käsittelevät selkärangan tai muiden nivelien toimintahäiriöitä manuaalisin tekniikoin, palauttaen normaalin liikkeen niveleen. Tämä mahdollistaa hermoston ja kehon optimaalisen toiminnan, sekä paranemisen.

Yleisin hoitotapa on käsin niveleen annettava pieni ja nopea impulssi. Tätä kutsutaan adjustoinniksi tai kiropraktiseksi manipulaatioksi. Toimenpide erottaa nivelpintoja hetkeksi vapauttaen jumiutuneen liikkeen. Liike on tarkka, nopea ja usein täysin kivuton toimenpide. Usein nivelestä kuuluu liikkeen aikana täysin vaaraton pieni naksahdus. Tämä johtuu nivelnesteessä muodostuvien kaasukuplien rikkoutumisesta. Naksahdus ei vaikuta kuitenkaan itse hoidon tulokseen.

Hoito voidaan tehdä myös täysin ilman nivelestä lähtevää naksahtavaa ääntä käyttämällä apuvälineitä ja erikoistekniikoita.

Perinteisen kiropraktiikan lisäksi hoidossani käsitellään myös ns. trigger-pisteitä sekä testataan ja aktivoidaan lihaksia.

Hoito on erittäin tehokasta ja soveltuu kaikenikäisille ja kuntoisille potilaille. Hoitotekniikat sovelletaan aina yksilöllisesti potilaan mukaan.

Kiropraktikon koulutus

Kiropraktikon tutkintoon vaaditaan neljästä kuuteen vuoteen kestävä täysipäiväinen yliopistokoulutus. Tämä tapahtuu ulkomailla, sillä Suomessa ei ole kiropraktikon tutkintoon valmistavaa koulutusta.

Kiropraktikon koulutus vastaa esikliinisen vaiheen osalta lääkärikoulutuksen vaatimuksia. Pääaineina ovat muun muassa anatomia, fysiologia, patologia, neurologia ja radiologia. Koulutuksessa tärkeänä osana on myös tuki- ja liikuntaelinvaivojen manuaaliset hoidot. Tämä antaa kiropraktikoille vahvan tietotaidon hyviin tuloksiin etenkin selkävaivojen hoidossa. Opiskelun ja hyväksytyn lopputyön lisäksi tutkintoon vaaditaan vuoden mittainen klinikkaharjoittelu.

Kiropraktikolla on koulutuksen avulla valmiudet tunnistaa mahdolliset hoidon vasta-aiheet ja tehdä erotusdiagnoosi.

Vain hyväksytyn koulutuksen läpäissyt kiropraktikko saa käyttää kiropraktikon ammattinimikettä sillä se on Valviran nimikesuojaama.